Macrovet.nl Passie voor service en expertise goedkope Canadese gans

Macrovet.nl, Dé dierbenodigdheden en buitenleven specialist!

image

Macrovet.nl, zoals met grote letters op onze voorpagina aangegeven noemen wij ons zelf “Dé dierenbenodigdheden en buitenleven specialist”. Dit is niet voor niks, onze familie zit al ruim 45 jaar in de dierenbenodigdheden voor koeien, schapen, varkens, paarden en kleine huisdieren. Sinds 2008 is daarvoor de website Macrovet.nl in het leven geroepen waar u een keuze heeft uit een ruim assortiment welke voor 99% altijd in voorraad ligt in het 3500m² grote magazijn in Drunen.

Onze service is vandaag besteld, vandaag verzonden en in de meeste gevallen de volgende dag in huis. De webwinkel wordt onderhouden vanaf ons kantooradres op het industrieterrein in Den Burg op Texel waar we tevens een winkel hebben voor het Texelse buitenleven. Scheermachines en hondentondeuses zijn een voorbeeld van productgroepen waar we echt verstand van hebben en waar we werkeli pwzmksna. canada goose expeditionjk alles voor in voorraad hebben zoals onderdelen, scheerkoppen en messen etc. Daarnaast beschikken we over een zeer ruim assortiment genees- en verzorgingsmiddelen welke u kunt vinden in onze koeienapotheek, schapenapotheek of paardenapotheek. Maar ook de dagelijkste koeienbenodigdheden, schapenbenodigdheden en paardenbenodigdheden zoals bijvoorbeeld schrikdraad vindt u terug in ons assortiment. In het buitenleven hebben we ook veel te maken met ongediertebestrijding zoals muizengif, rattengif maar ook vliegenbestrijding of een effectieve vogelverschrikker.


goedkope Canadese gans

canada goose sizing
canadá ganso usa
カナダのガチョウ

Thread: Welche Programmiersprachen bevorzugt ihr?

Tags: programmiersprache , favorit Seite 25 von 45 « Anfang 22 23 24 25 26 27 28 Letzte »
08.02.2017 07:56 Uhr

 

zfritzretha
Status: offline high quality swiss replica watches
watches
swiss Mechanical movement replica watches

Top quality swiss replica Breguet watches online.
#sddm
{    margin: 0 auto;
    padding: 0;
    z-index: 30;
    background-color:#F4F4F4;
    width: 80px;
    height:23px;
    float: right;
margin-right: 70px;}
#sddm li
{    margin: 0;
    padding: 0;
    list-style: none;
    float: left;
    font: bold 12px arial}
#sddm li a
{    display: block;
    margin: 0 1px 0 0;
    padding: 4px 10px;
    width: 60px;
    background: #F6F5F5;
    color: #F6F5c6;
    text-align: center;
    text-decoration: none}
#sddm li a:hover
{    background: #49A3FF}
#sddm div
{    position: absolute;
    visibility: hidden;
    margin: 0;
    padding: 0;
    background: #EAEBD8;
    border: 1px solid #5970B2}
    #sddm div a
    {    position: relative;
        display: block;
        margin: 0;
        padding: 5px 10px;
        width: auto;
        white-space: nowrap;
        text-align: left;
        text-decoration: none;
        background: #EAEBD8;
        color: #2875DE;
        font: 12px arial}
    #sddm div a:hover
    {    background: #49A3FF;
        color: #FFF}
    <a href="http://www.mensluxurywatches.cn/" onmouseover="mopen('m1')" onmouseout="mclosetime()">Language</a>
        
        user-picDeutschDeutsch
                 user-picFrançaisFrançais
        <a href="http://www.mensluxurywatches.cn/it/">
        <img src=http://www.cybton.com/"http://www.mensluxurywatches.cn/langimg/iticon.gif" alt="italiano" title=" italiano " height="15" width="24">Italiano</a>
                 user-picEspañolEspañol
                 user-picPortuguêsPortuguês
                 user-picæ

TSJECHIE-REUZENGEBERGTE.NL / NIEUWS


NIEUWS  UIT  EN  OVER TSJECHIE.
HEEFT U EEN NIEUWSTIP ?  GEEF HEM AAN ONS DOOR, DAN PLAATSEN WIJ HEM GRAAG OP DEZE PAGINA.

 

7-4-2014  Tsjechië vraagt NAVO troepen te sturen indien Russen Oekraïne binnenvallen
De Tsjechische president Milos Zeman wil dat de NAVO troepen stuurt naar Oekraïne wanneer Rusland het land in het oosten zou binnenvallen. Dat heeft hij zondag gezegd.
"Als Rusland beslist om zijn territoriale expansie uit te breiden naar het oosten van Oekraïne, dan heeft de komedie lang genoeg geduurd", aldus Zeman op de Tsjechische radio. "In dat geval zal ik niet de enige voorstander zijn van de zwaarst mogelijke sancties door Europa, maar ook vraag ik dat de NAVO op militair gebied klaar is, bijvoorbeeld door troepen te sturen naar Oekraïne."
Volgens Washington zou Rusland zowat 40.000 militairen gelegerd hebben nabij de grens met Oekraïne.
Verschillende regio's met een ruime Russisch sprekende bevolking in het oosten van Oekraïne willen dat er voor de vervroegde presidentsverkiezing van 25 mei een referendum komt waarin ze kunnen beslissen over de al dan niet aanhechting bij Rusland.
Zondag bezetten pro-Russische manifestanten in grote steden in het oosten van Oekraïne verschillende publieke gebouwen.
Bron: hln.be

5-4-2014 Tsjechie stuurt troepen naar Centraal Afrikaanse Republiek.
Tsjechië belooft snel te reageren op een oproep van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon om een bijdrage te leveren aan de internationale militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft de Tsjechische minister van defensie Martin Stropnicky vrijdag gezegd.
Ban Ki-Moon heeft Tsjechië om een veldhospitaal en een transportvliegtuig gevraagd. De Tsjechische minister heeft beloofd binnen drie dagen te reageren. Ban Ki-Moon zei vrijdag in Praag dat hij ‘zeer verontrust is door de onbeschrijfelijke wreedheden die tegen burgers worden verricht’.
In maart adviseerde Ban Ki-Moon om een VN-troepenmacht naar de CAR te sturen. Hij riep lidstaten op om er snel voor te zorgen dat ten minste twaalfduizend militairen naar het conflictgebied konden worden gestuurd. De CAR wordt al maanden verscheurd door sektarisch geweld tussen moslims en christenen.
bron: nd.nl


15-01-2014 Tsjechen willen nu toch de euro.
De Tsjechen komen terug op hun gereserveerde houding ten opzichte van de euro. Premier Jiri Rusnok liet gisteren weten dat zijn land mogelijk in 2021 de euro alsnog wil adopteren.
Nu al probeert de centrale bank de eigen valuta, de Tsjechische kroon, binnen een vaste bandbreedte te houden, het voorportaal voor toetreding tot de eurozone.
De publieke opinie was er tot voor kort tegen om de kroon op te geven in ruil voor de euro, maar de goede berichten over de euro doen die opinie nu kantelen.  Het onderwerp wordt het thema voor de verkiezingen in 2017.
Rusnok staat genomineerd om de volgende gouverneur van de Tsjechische centrale bank te worden.
Bron: De Telegraaf

31-12-2013  Bij ongevallen dit jaar, stierven 581 mensen.
Het aantal verkeersdoden is vergeleken met vorig jaar verder gedaald. De Tsjechische politie houdt statistieken bij sinds 1961. In 2012 vielen  681 slachtoffers en in 2011 707. Het aantal dodelijke slachtoffers daalt sinds 2007.
De meest tragische dag van de laatste maand van dit jaar was donderdag de 19 e december, toen 6 mensen overleden.  Eén van de slechtste jaren was 1969 toen 1969 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren waren, gevolgd door 1994 met 1473 verkeersdoden. Sinds 2007, toen 1123 mensen slachtoffer werden van een verkeersongeval neemt het aantal slachtoffers af. Volgens een nationaal plan mag er in 2020 niet meet dan één verkeersdode per dag te betreuren zijn.

Bron: novinky.cz (vrij weergegeven)

8 oktober 2013.  Oud-president wil dat Tsjechië afscheid neemt van EU
Het land is nog geen tien jaar lid van de Europese Unie, maar als het aan oud-president Vaclav Klaus ligt, stapt Tsjechië uit de EU.
Alles dat verkeerd gaat in Tsjechië is te herleiden tot Brussel, schreef Klaus in zijn zojuist verschenen boek. De oud-president, die eerder dit jaar aftrad, heeft al jaren kritiek op Brussel. Het economisch beleid zou vergelijkbaar zijn met het communisme en de inmenging met het binnenlandse beleid onacceptabel.
Toch sprak Klaus nooit eerder over een afscheid van de EU. Als premier leidde hij de onderhandelingen over Tsjechische toetreding. Toen het land in 2004 lid werd van de unie, was Klaus de zittende president.
De rechtse 'Partij van de Vrije Burgers' (SSO) juicht de stellingname van Klaus toe. De fractievoorzitter van de sociaaldemocratische CSSD was minder enthousiast. "Klaus heeft het recht op zijn mening", zei Bohuslav Sobotka, "maar de mening van één burger is niet belangrijk."
Daarmee doet Sobotka geen recht aan de groep Europeanen dat haar geluk beproeft bij eurosceptische partijen. In Tsjechië is de anti-Europese OSS weliswaar klein, maar vindt het eurosceptische geluid ook onderdak bij grotere partijen als de conservatieve ODS.
In buurland Oostenrijk haalden de rechtse FPÖ vorige week bij de parlementsverkiezingen twintig procent van de stemmen. In dezelfde regio heeft Hongarije het anti-EU-geluid tot deel van het nationale beleid gemaakt en in Groot-Brittannië heeft de UKIP van Nigel Farage de wind in de zeilen. Tel hierbij partijen als de PVV, Het Franse Front National, Alternativ für Deutschland, De Ware Finnen, het Griekse Syriza en de Italiaanse vijfsterrenbeweging bij op en er ontstaat een omvangrijk electoraat dat weinig moet hebben van de Europese gedachte.
Tot nu toe zijn de anti-EU-fracties in het Europarlement nog verdeeld in splintergroeperingen, wat hun macht beperkt. Dat kan veranderen als de fracties er in slagen de krachten te bundelen tegen hetgeen hen verbind; hun afkeer van de EU.
Bron: Trouw

3 juni 2013.  WEER VEEL OVERSTROMINGEN IN HEEL TSJECHIE.
Ústí nad Labem, Decin en Hřensko. Deze steden en andere gemeenten in de benedenloop van de Elbe worden voorbereid op de vloedgolf. Bijna alle regio's van Tsjechië worden momenteel getroffen door overstromingen. Alle opgeroepen voor de evacuatie worden verwacht, In Hřensku zal het niveau van het water dicht bij dat van het rampjaar 2002 komen.
De prognose in Usti nad Labem, is dat het water maandagochtend op het hoogste niveau staat. Het leven zal ernstige hinder ondervinden. Men heeft de gouverneur verzocht de noodtoestand uit te roepen voor het gebied.
In Usti n Labem en Praag roeien de bewoners met boten  door de straten. Gehandicapte bewoners zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ook in Decin worden mensen geëvacueerd.
De burgemeester van Terezin kondigde de evacuatie van Cesky Kopisty en Počaply die vallen onder de stad en liggen tussen de Ohre en de Elbe. Mensen hebben tot  maandag 06:00 in de ochtend de tijd om te vertrekken.
In Hřensku, dat ligt aan de Elbe in de buurt van de Duitse grens en is het laagst gelegen dorp in de Tsjechische Republiek.Op zondag is begonnen met het evacueren van bewoners. De crisis werd verwacht op maandag.
Op dinsdag, verwacht men slechts een meter minder water dan in 2002, toen Hřensko  overstroomde overstroming door de Elbe en de  Kamenice. "We verwachten dat in principe  alle huizen onder water komen" zei de vermoeide burgemeester van Hrensko.
Bron: Novinky.cz

09 april 2013  TSJECHIE KLAAR VOOR HOOGWATER
Vanaf het midden van de week verwacht men een verhoging van de temperatuur en dus de grote dooi. De bergen zijn miljoenen kubieke meters water. In het Reuzengebergte ligt 30% meer sneeuw dan vorig jaar op hetzelfde moment.
Door voortdurende sneeuwval is er een  toename van wateropslag. Vanuit verschillende waterbekkens is al extra geloosd om het dooiwater op te kunnen vangen.
Volgens deskundigen ligt in het Reuzengebergte 49 miljoen kubieke meter water in de vorm van sneeuw. Samen met het Adelaarsgebergte ligt er 72 miljoen kubieke meter water. Vorig jaar was dat minder.
De sterke stijging van de temperatuur in de loop van de week kan grote dooi veroorzaken. Deskundigen wijzen er op dat dat enigszins afgeremd zal worden, omdat het ’s nachts nog koud zal zijn. Enorme overstromingen zoals in 2006 worden voor de komende dagen niet verwacht. Maar alle diensten zijn in paraatheid gebracht,.
Bron: samenvatting Novinky.cz


19 maart 2013  Tsjechische toeristes ontvoerd in Baluchistan
(Novum/AP) - Twee vrouwelijke toeristen uit Tsjechië zijn ontvoerd in het zuidwesten van Pakistan. Ze werden woensdag samen met hun twee politiebegeleiders uit een bus in de provincie Baluchistan gehaald. Ze werden meegenomen over de grens naar Afghanistan, waar de twee ontwapende agenten zijn vrijgelaten. Dat heeft Abdul Qadus, de hoogst gezagsdrager in het gebied, donderdag meegedeeld.
Het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken heeft de ontvoering bevestigd. De ontvoering vond plaats op ongeveer 120 kilometer van de grens met Iran. De twee vrouwen hadden in de passagiersbus een politie-escorte gekregen, maar de twee agenten waren geen partij voor de acht tot tien gewapende mannen die de bus lieten stoppen, zei Qadus.
Het is nog onduidelijk wie achter de ontvoering zit. In het verleden hebben islamitische extremisten, separatistische groepen en misdadigers die banden hebben met allebei ontvoeringen gepleegd in Baluchistan.
Bron: buitenland.nieuws.nl

27 februari 2013 Nederlanders gepakt met koffers vol coke.
Drie Nederlanders zijn op het vliegveld van Praag opgepakt voor het smokkelen van cocaïne. Ze hadden 31 kilo coke verstopt in hun bagage.
De Tsjechische douane spreekt van een recordvangst. De straatwaarde van de drugs wordt geschat op ten minste 2,3 miljoen euro.
De drie Nederlanders, twee mannen en een vrouw, reisden van de Dominicaanse Republiek naar Praag. De drugs waren volgens rechercheurs mogelijk bestemd voor andere landen.
Bron: tsjechieforum

21 februari 2013 Woede tegen ČEZ leidt tot val Bulgaarse regering.
Premier Boïko Borisov van Bulgarije is afgetreden na massale betogingen op straat tegen de hoge elektriciteitsprijzen. De protesten vonden plaats in alle grote steden en één betoger stak zichzelf in brand.
Voordat hij aftrad kondigde Borisov aan dat de licentie van het Tsjechische bedrijf ČEZ, de grootste energieleverancier in het land, ingetrokken gaat worden.
De aankondiging heeft voor ophef in Tsjechië gezorgd waar een herhaling van het Albanese scenario wordt gevreesd. Vorige week besloot ook Tirana om vanwege de hoge energieprijzen, het contract met ČEZ te verbreken.
Bron: Lidové noviny


22 januari 2013  Beneš-decreten doen intrede in verkiezingscampagne .
De kwestie van de Beneš-decreten is een van de belangrijkste thema's van de presidentsverkiezingen geworden. "Karel Schwarzenberg is in de valstrik van het nationalisme gelopen", constateert Lidové noviny drie dagen na de tweede ronde van de verkiezingen.
Tijdens een televisiedebat met zijn tegenstander, Miloš Zeman, verklaarde de liberaal-conservatieve kandidaat dat president Beneš tegenwoordig voor het tribunaal in Den Haag zou moeten verschijnen vanwege de verdrijving van Duitsers en het confiskeren van hun bezittingen[na de Tweede Wereldoorlog]. "Men kan geen aanspraak maken op teruggave van deze eigendommen in Tsjechië", voegde hij eraan toe. "Maar dat wil niet zeggen dat we het niet aan een historische of morele beoordeling mogen onderwerpen".
Daarop wierp Zeman Schwarzenberger toe een buitenlander te zijn. Hij verwijt hem een Oostenrijkse vrouw te hebben van wie de vader met de nazi's sympathiseerde, en "zich als een Sudeten-Duitser te gedragen". Toch beweerde deze zelfde Zeman in 2002, toen hij premier was, dat "het vraagstuk van de Beneš-decreten voortaan tot het verleden behoort", aldus Lidové Noviny.
Karel Schwarzenberg heeft bovendien te maken met nationalistische aanvallen van familieleden van scheidend president Václav Klaus, die Miloš Zeman steunen. De echtgenote van Klaus, Livia, vindt het geen prettige gedachte dat de toekomstige presidentsvrouw, Thérèse Schwarzenberg, geen Tsjechisch spreekt en hun zoon Václav junior heeft kritiek op de wijze waarop Schwarzenberg het nationale volkslied zingt. Lidové noviny beklaagt zich over "een mengeling van nationalisme, xenofobie, chauvinisme en demagogie".
Bron: presseurop.eu31 december 2012.  Aantal doden op de Tsjechische wegen daalt onder de 700.
Tijdens ongevallen op de Tsjechische wegen zijn tot dusver dit jaar 679 mensen omgekomen. Dit blijkt uit statistieken die de politie bijhoudt. Dit jaar zijn er 28 mensen minder overleden ten gevolge van het verkeer.
Het is voor het eerst dat in Tsjechië het aantal verkeersslachtoffers onder de 700 uitkomt.
Aan het begin van het millennium stonden in de statistieken van de politie 1336 doden in 2003.
Het aantal doden is onder andere gedaald door een aantal preventieve maatregelen en geleidelijke vernieuwing van het autobestand. Ook let de politie meer op het verkeersgedrag van chauffeurs.
De meeste slachtoffers vielen het afgelopen jaar in augustus (74), de minste in februari (29).
De meest voorkomende oorzaak was te hoge snelheid en verkeerde inhaalmanoeuvres.
Bron: rohzlas.cz


15-12-2012 Op de snelweg D8 chaos door sneeuw.
Snelweg D8 direct aan de grens met Duitsland was vrijdagavond geblokkeerd in de richting van Praag door grote massa sneeuw. De sneeuwverschuiving vond plaats voorbij kilometerpaal 91 op de snelweg. In de tegenovergestelde richting kon men wel doorrijden.
De snelwegrichting Praag werd volledig gesloten voor enkele uren. Bestuurders kunnen niet verdergaan van kilometer 92 tot kilometer 87.
Meteorologen waarschuwden dat in de nacht van zondag, ijzelgevaar bestaat . Automobilisten moet dus heel voorzichtig zijn.
Bron: novinky.cz

15-12-2012 Vuurwerkhandel verschuift naar internet
De Friese politie verliest de greep op de handel in illegaal vuurwerk. De straathandel verdwijnt, de knallers komen via internet rechtstreeks uit Tsjechië.
Bij elkaar opgeteld is er dit seizoen in de provincie nog maar 200 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vuurwerkcoördinator Jouke Wiersma van de Friese politie is ervan overtuigd dat er steeds minder straathandel in illegaal vuurwerk plaatsvindt
,,Wy binne slachtoffer fan ús eigen sukses”, zegt Wiersma. ,,De strjithannel hiene wy aardich ynperkt. Dan fine de minsken alternativen om dochs oan it guod te kommen.”
Bron: friesdagblad.nl

15-12-2012 Bij ongeluk in de bergen , bel helpnummer 1210
Bij een ongeluk in de bergen kan in heel Tsjechie gebruik worden gemaakt van helpnummer 1210. Vanaf zaterdag 15 december is dit nummer in gebruik. In grensgebieden is het verstandig het landennummer +420 (+420 1210) voor het alarmnummer te gebruiken. Via dit noodnummer is het slachtoffer snel te localiseren. De kosten voor het gebruik van dit nummer zijn voor de beller.
bron: ceskatelevize.cz


9 november 2012. Tsjechië wil fors meer nucleaire energie.
De Tsjechische regering gaat tegen de internationale trend in en zet haar plan door om de elektriciteitsopwekking door middel van kernenergie drastisch op te voeren. Dit heeft premier Petr Necas donderdag gezegd. Volgens het plan moeten er minstens twee reactoren worden bijgebouwd bij de kerncentrale van Temelin en een bij die van Dukovany. Beide centrales staan dicht bij de grens met Oostenrijk. Dat land heeft, net als Duitsland, kernenergie juist afgezworen en gezegd er alles aan te doen om nieuwbouw bij Temelin tegen te houden. Tsjechië beschikt nu over zes reactoren, samen goed voor eenderde van de elektriciteitsproductie. Premier Necas zei dat deze productie naar minstens 50 procent moet.
Bron: Volkskrant

7 november 2012. Premier Necas (ODS) herkozen als partijleider.
De Tsjechische premier Petr Necas werd zondag j.l. herkozen als partijleider van de Democratische Burgerpartij. Op een partijcongres in Brno kreeg Necas 351 van de 592 stemmen. Hij versloeg daarmee voormalig minister van landbouw Ivan Fuksa.
Fuksa was er medeverantwoordelijk voor dat een wet, waarmee de btw wordt verhoogd en de hoogste inkomens meer belasting moeten betalen, sneuvelde in het parlement. Necas heeft gewaarschuwd dat de regeringscoalitie zal vallen als volgende week, wanneer de wet opnieuw ter stemming wordt voorgelegd aan het parlement, de wet opnieuw wordt weggestemd.

24 september 2012. De politie kent de bron van methanol. Twee mannen boven 20 jaar.
Praag - De politie heeft duidelijkheid over hoe en waar de methanol krijgen in de handel is gekomen. "We kennen de bron en hoe deze op de markt in de Tsjechische Republiek werkte", aldus een politiewoordvoerder.
De politie heeft ook een vermoeden wie er achter de productie zit en hoe het werd verspreid. Op dit moment gaat het om 15.000 liter giftige alcohol.
"De zaak rond de metylakohol is nog lang niet voorbij," zei de woordvoerder. Ook vanwege het feit dat de politie nog steeds een aantal verdachten te zoekt die ook betrokken zijn bij de distributie.
Officier van justitie Kafka voegde eraan toe dat de politie heeft twee mensen in staat van beschuldiging heeft gesteld.
De politie heeft duidelijkheid over hoe en waar de methanol krijgen in de handel is gekomen. "We weten van de bron en hoe het ging op de markt in de Tsjechische Republiek", zei de politiewoordvoerder.
Bron: aktualne.cz

19 september 2012  EINDE VAN DE “DROOGLEGGING” IN ZICHT.
Het ministerie van financiën heeft toegezegd binnen een paar dagen te komen tot het einde van de “drooglegging” van sterke drank. Dit zal gebeuren na de nieuwe productie van likeur, die tot de datum die het ministerie vaststelt in de magazijnen blijft. Dit heeft de minister van financiën, Mirouslav Kalousec, toegezegd.
Winkels en restaurants zullen na die datum alleen gecertificeerde sterke drank mogen verkopen. De twintig miljoen flessen die thans onder het verkoopverbod vallen zullen worden vernietigd. Alleen als handelaren met gespecificeerde rekeningen kunnen aantonen waar hun drank vandaan komt, kan van deze maatregel worden afgeweken.
bron: idnes.cz

20 juli 2012. Kasteelruïne Trosky ook toegankelijk op maandagen.
De ruïnes van kasteel Trosky, het tweede meest bezochte monument in de regio Liberec , zal open zijn op maandagen, maar dit betreft een test.
Het kasteel is dit seizoen open van dinsdag tot en met zondag. Paul, Weiss van Heritage Instituut wilt weten hoe groot de interesse in het Boheems Paradijs op maandagen is.
"We zullen onder andere kijken naar de verkeerstoename", zegt Weiss.  Trosky, wordt per dag bezocht door ongeveer 2000 mensen.
De uitbreiding van de bezoekdagen tijdens deze zomer maken het dus nog niet zeker of het volgende seizoen de ruïne, elke dag geopend zal zijn. "We zouden het personeel moeten uitbreiden en ook de bewaking.
Bron: aktualne.cz

13 juli 2012  Ontvoerde Tsjechische baby gevonden in Duitsland.
Een baby die vorige week in het noorden van Tsjechië werd ontvoerd is teruggevonden in Duitsland. Dat heeft de Tsjechische politie vandaag bekendgemaakt. Het meisje maakt het goed.
Het 18 dagen oude kind werd vorige week in de stad Trmice, in het bijzijn van haar moeder, uit haar kinderwagen geplukt door een onbekende man. De man sprong met de baby in een auto en vertrok in de richting van de Duitse grens.
Vier verdachten, een man en drie vrouwen, zijn aangehouden, aldus de politie. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.
Bron: bijzondernieuws.nl


7 juli 2012  Zware stormen woeden boven Tsjechie, bliksem slaat in gasopslag.
Meer dan een uur zorgde een storm met hevige windstoten en hagel op 6 juli voor grote verkeersproblemen .
Een hevige storm vergezeld van regen en zware hagel trok over Tsjechië. De brandweer moest op vele plaatsen branden bestrijden. In Hodomín sloeg de bliksem in een gasopslag. Tien brandweerkorpsen bestreden de brand met stikstof. Andere gevallen van kleine brandjes werden gemeld in Klatovy.
's Middags trokken zware stormen over de Zuid-Bohemen. Veel bomen vielen op de wegen. Het meest getroffen zijn Cesky Krumlov, Ceske Budejovice en Jindrichohradecko. Vier uur duurde een stremming op het spoor in de buurt van Brod door overstromingen op de baan. Water overstroomde het spoor bij het station van Brod Monastery.
De storm trof ook een 40tal evenementen die moesten worden gestaakt. Over het hele land was de brandweer druk met het verwijderen van omgevallen bomen.
In Pardubice moest het zomertheaterfestival worden geannuleerd. Het festival “Rock for People” in Hradec Kralové werd rond 21.00 uur gestaakt vanwege de naderende storm.
Temperatuurrecords.
Op veel plaatsen in het land bereikte de temperatuur recordhoogtes.In Belotin Prerov werd 33,9 graden Celsius gemeten, het vorige record in 1999 was 31,9 graden Celsius. In Olomouc bedroeg de temperatuur 33,6 graden Celsius, zes tienden van een graad meer dan de recordbrekende temperaturen tussen 1922 en 1932. In Javornik was het 33,1 graden Celsius, tot nu toe was het record 32,5 graden in 1999.
Bron: aktualne.cz

26 juni 2012. Zomervakantie in Tsjechie begint met hittegolf.
Terwijl dinsdag de temperatuur een dieptepunt haalde, komt na woensdag een warmtefront naar het Tsjechisch grondgebied en begint het op te warmen voor weekend met tropisch weer.
Op donderdag kan de temperatuur worden oplopen tot 26 ° C, op vrijdag, de laatste dag van school, stijgt in de middag de temperatuur naar tropische waarden van 28 tot 32 ° C. In het weekend kan het oplopen tot 34 ° C.
De tropische temperaturen, kunnen leiden tot regenbuien en onweer , dat kan lokaal ernstig zijn, vergezeld van gevaarlijke meteorologische verschijnselen zoals hagel, hevige regen en windstoten.
Bron: aktualne.cz

23 juni 2012. Tsjechische bus crashte in Kroatie.
Vroeg zaterdagochtend verongelukte in de buurt van de Sveti Rok tunnel op de Kroatische snelweg A1 een Tsjechische bus met 50 passagiers. Bij het ongeval in het centrum van Kroatië, overleden zeven mensen, en zijn er 44 gewonden. De bus behoorde toe aan het reisbureau Atlas Brno Adria. De snelweg is in beide richtingen onbegaanbaar.
Bron:lidovky.cz

23 juni 2012. Ruzie over cijfers rond nog steeds bevroren EU-subsidies.
"De uitkering van de subsidies voor Europese projecten zal pas weer in oktober hervat worden", rapporteert nieuwssite aktuáln?.cz na het overleg tussen de Tsjechische minister van Financiën en de Europese Rekenkamer.
Tsjechië ontving aan het begin van het jaar een waarschuwing van de toezichthouder op de gemeenschapsfinanciën. Hij schortte zijn verzoeken om co-financiering op, nadat de regering de mededeling ontving dat de Rekenkamer geen vertrouwen heeft in de Tsjechische auditbureaus.
Na een controle constateerde de Rekenkamer ‘een verhoogd risico’ van gerommel met de auditverslagen die naar Brussel gestuurd werden. Ze stonden namelijk vol verwaarloosbare problemen. Zo schatten de Tsjechische experts in dat voor de transportsector in 2011 1,85 procent van de EU-subsidies niet volgens de regels besteed was. Dit terwijl de controles van de Rekenkamer uitwezen dat er in 41,82 procent van de gevallen onregelmatigheden voorkwamen.
Het dagblad Lidové Noviny waarschuwt dat Tsjechië, dat al onder toezicht van de Europese Commissie staat die haar bijdragen heeft bevroren, 22 miljard kroon (856 miljoen euro) kan mislopen.
Bron: presseurop.eu

23 APRIL 2012  Regeringscoalitie Tsjechië uiteengevallen.
De regeringscoalitie van drie partijen in Tsjechië is uiteengevallen. Premier Petr Necas kijkt nu naar mogelijkheden om zijn regering in een andere vorm voort te zetten en vervroegde verkiezingen te voorkomen, meldden Tsjechische media maandag.
Het besluit om de centrumrechtse regering vrijdag in zijn huidige vorm te beëindigen volgt op de opsplitsing van de centrumpartij VV (Publieke Zaken), de kleinste coalitiepartij. Het kabinet kan daardoor niet langer rekenen op een stabiele parlementaire meerderheid.
De andere coalitiepartijen zijn de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) van Necas en het rechtse TOP 09. De coalitie was bijna 2 jaar aan de macht en had 118 van de 200 zetels in het parlement. Necas probeert nu eerst te kijken of hij een andere coalitiepartner kan vinden.
Bron: De Gooi- en Eemlander

19 april 2012  TWEEDE GAY-PRIDE IN PRAAG.
Vorig jaar werd voor de allereerste keer de Prague Gay Pride georganiseerd, ondanks de kritiek die Tsjechisch president Václav Klaus openlijk uitte. Desondanks werd de eerste Prague Pride, met meer dan 25.000 bezoekers, een overweldigend succes.
Dit jaar vindt de Prague Gay Pride plaats van 13 tot 19 augustus met als thema “Onze kleuren samenbrengen”. Het doel is om het grote publiek kennis te laten maken met de gay-gemeenschap, die in Tsjechië meestal verborgen blijft. Zeven dagen lang zijn er debatten, concerten, tentoonstellingen en feestjes. Op zaterdag 18 augustus trekt de parade, het hoogtepunt van het festival, door het centrum van Praag naar het Strelekcy-eiland, waar lokale en internationale artiesten zullen optreden.
bron: google nieuws

3 april 2012.  Vakbonden uitgeroepen tot een week van protesten.
Zij vragen de regering ontslag te nemen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.
De vakbonden, samen met burgerinitiatieven, lanceerden een actie tegen de regering en eisen  vervroegde verkiezingen. Op 21 april zal worden gedemonstreerd in Praag,  voorafgegaan door protesten in de hele Tsjechische Republiek.
"Ons doel is om te stoppen met de hervorming, we willen dat de regering ontslag neemt, en dat vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven,"  zegt het hoofd van de Tsjechisch-Moravische Verbond van Vakverenigingen Jaroslav Zavadil.
"De week van protesten loopt 16 tot 20 april in verschillende steden in het hele land met de deelname van maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en natuurlijk de vakbonden. De demonstratie te houden op 21 april protesteren en wordt geopend met een mars vanaf de Economische Universiteit van Praag om 12 uur ", zegt vice-unie hoofdkantoor Radka Sokolov.
BRON: TYDEN.CZ

3 april 2012. Er is een tekort aan vanille. Prijs van ijs kan toenemen met 10 procent!
IJsjes worden duurder in Tsjechie!
De crisis in de markt voor vanille, ten gevolge van de mislukte oogst van dit kruid, kan deze zomer de prijs van een ijsje doen stijgen met tien procent. Effecten kunnen ook verwacht worden bij fabrikanten van zoetwaren.
De prijs van vanille wordt steeds hoger als gevolg van slechte oogsten in landen die de voornaamste producenten zijn. De groothandelsprijs van twee maanden geleden van $ 25 per kilogram is gestegen naar een prijs tussen de 35 en 40 dollar.
Vanille voor gebruik in voedsel wordt verbouwd in slechts  een paar landen in de wereld, en dus de prijs kan gemakkelijk worden beinvloed door een slechte oogst. De grootste producenten van vanille zijn Madagaskar en Indonesië, maar ook India en Mexico, waar de oogst was veel slechter was dan normaal. In Mexico, volgens de analist Mintec productie van deze grondstof daalde met 90 procent.
BRON: DENIK.CZ

19-3-2012  Protest in Praag tegen bezuinigingen.
Duizenden demonstranten hebben donderdagavond in de Tsjechische hoofdstad Praag en in andere steden gedemonstreerd tegen bezuinigingsplannen van de regering.
De betogers zijn tegen de hervormingen van het pensioensysteem en de gezondheidszorg. Ook verzetten ze zich tegen andere bezuinigingen die de regering noodzakelijk acht om het begrotingstekort laag te houden. De demonstranten riepen het centrumrechtse kabinet van premier Peter Necas en president Vaclav Klaus op af te treden.
Zeker tweeduizend betogers kwamen donderdagavond bijeen voor het gebouw van de Tsjechische publieke omroep uit protest tegen wat zij gekleurde verslaggeving van hun demonstraties noemen. In Brno demonstreerden duizenden mensen en ook waren er veel protesten in andere steden.
bron: tsjechieforum

2-2-2012  Dodental door extreme koude Oost-Europa loopt drastisch op.
(in Tsjechië reeds vier doden)
Het dodental van de winter in Oost-Europa is gestegen tot boven de 100. Vannacht heeft een nieuwe vorstnacht aan tientallen mensen het leven gekost. Oekraïne is het zwaarst getroffen. In de afgelopen 24 uur zijn 20 mensen gestorven door de snijdende kou.
Het aantal winterdoden van de afgelopen week is daardoor opgelopen van 43 naar 63. Ongeveer 1000 mensen zijn met bevriezingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen.
De temperatuur was het laagst in het westen. In het Karpatengebergte bij de grens met Slowakije werd het de afgelopen nacht 33 graden onder nul.
In Polen stierven vannacht negen mensen. Het aantal Poolse doden steeg daardoor naar 29. De meeste slachtoffers zijn daklozen. In Tsjechië zijn vier mensen omgekomen.
In Finland werd vandaag de laagste temperatuur van de winter gemeten. Aan de grens met Rusland, bij de plaats Kuusamo, was het 39,2 graden onder nul. Dat is overigens nog lang geen record; in 1999 was het in Lapland min 51 graden.
bron: volkskrant.nl


21 januari 2012   Tot en met maandag zal het zwaar sneeuwen in de bergen.
Mensen in de bergen en voorgebergte gebieden moeten zich voorbereiden op een enorme sneeuwstorm. De sneeuw begint in de middag (21/01) en zal stoppen op zondag. Meteorologen hebben gewaarschuwd voor sneeuwverschuivingen. Dichte sneeuw wordt vooral verwacht  in de bergen, maar ook op lagere hoogte.
Het zwaartepunt van de sneeuwval zou komen na middernacht. Voorzichtigheid is geboden tot en met maandagmiddag.
In acht provincies kondigden meteorologen een hoge mate van risico aan. Dat zijn: Karlovy Vary, Pardubice, Hradec Kralove, Liberec, Usti, Zlin , Olomouc en Moravië-Silezië regio.
Wegen zijn nog steeds grotendeels bedekt met stuifsneeuw. Onder de hobbelige sneeuw is ijs gevormd.
bron: idnes.cz


15 januari 2012. Snelle redding mogelijk in het Reuzengebergte.
Mensen die in het Reuzengebergte in de problemen komen, hebben deze winter een grotere kans op snelle redding dankzij de smartphone.  Mountain Rescue Service is begonnen met het aanbieden van een nieuwe gratis applicatie die de dichtstbijzijnde one-touch rescue patrouille kan bellen.
"Deze functie is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de gegevens signaal, maar werkt met GPS-lokalisatie. Aanvragers kunnen een nood-sms-bericht sturen met de exacte locatie van de telefoongebruiker," aldus Chief Mountain Rescue Service van de Tsjechische Republiek Jiri Brozek.
Eigenaren van mobiele telefoons met besturingssystemen iOS en Android kunnen de applicatie gratis downloaden. Via de app kan ook informatie worden gekregen over de skigebieden, sneeuwcondities en lawinegevaar.
Toeristen wordt geadviseerd om het programma op te nemen.  Eind december werd dankzij deze app de eerste (Duitse) toerist gered. De vrouw werd met een gewond been gevodnen door een Tsjechische wandelaar. Gelukkig had hij een smartphone en kon de reddingsdienst alarmeren.
De " Mountain Rescue Service” verwelkomt de eigenaren van "slimme" telefoons. "Eindelijk, een nuttige toepassing. De telefoon neemt niet veel ruimte in, dus ik zou niet aarzelen om de app  te installeren. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt, aldus gebruiker Martin.
bron: idnez.cz
NB, EEN TROUWE VOLGER STUURDE ONS DE LINK OM DE APP TE DOWNLOADEN. KLIK DAARVOOR  HIER .

5 januari 2012 Zware storm geeft veel overlast in het noorden van Tsjechië.
De zware storm, samen met de sneeuw zorgt voor veel problemen in het Reuzengebergte. Vooral vrachtverkeer ondervindt veel hinder. Volgens een medewerker van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut zijn ten gevolge van de wind de problemen vergroot.
Op alle wegen wordt hard gewerkt om ze begaanbaar te houden. Maar hele maal sneeuwvrij houden lukt niet. De grensovergang bij Harrachov is gesloten voor vrachtverkeer. Veel wegen worden geblokkeerd door gestrande vrachtwagens.
De politie waarschuwt voor complicaties op weg nummer 493 die van de dam Luhacovice naar het dorp Petruvka in Zlín . Door de regenval is namrzajícím route onbegaanbaar, mensen moeten een omweg maken door het dorp gedeelte van Lime en Sehradice. Problemen worden ook gemeld vanuit de heuvel Sirákov Vizovice, het is alleen begaanbaar met grote voorzichtigheid.
bron: idnez.cz

4 december 2011 Aankopen in het buitenland ondanks de zwakke Kroon.
Met de komst van Advent is er traditionele toename van het aantal klanten in de Tsjechische en Oostenrijkse Duitse winkelcentra. Veel dingen zijn nog steeds goedkoper in Tsjechië, ondanks de dalende wisselkoers. De reden voor grensoverschrijdende aankopen in de afgelopen jaren is in toenemende mate de kwaliteit van de goederen op de schappen bij de buren.
"In Duitsland gaan we vooral voor de kwaliteit van levensmiddelen die hier ontbreekt. Als ze yoghurt verkopen, is het echte yoghurt. De verschillen zijn ook merkbaar in de chocolade, die niet zo brandt in de keel, omdat ze niet werken met smaakvervangers. Helaas, zoals de kroon ten opzichte van de euro verzwakt, winkelen is niet zo handig”, zegt  Jaroslav Novotny uit Ceské Budejovice , die hier regelmatig koopt voor de kerst.
Populaire plek voor Tsjechische klanten uit het noordelijke deel van het land is weer Elbe Park winkelcentrum in Dresden. Dit wordt bevestigd door Serra Esatogluová, de lokale woordvoerder.
"Onze ervaring leert dat Tsjechen in onze winkels vooral goederen kopen, die zijn aanzienlijk duurder in de Tsjechische Republiek zijn, zoals waspoeder., maar ook elektronica, toiletartikelen, en diverse zoetigheden, "aldus Esatogluová Pravo.
Een tiende van klanten komt uit de Tsjechische Republiek.
Voor de kerstdagen is in de grensoverschrijdende winkelcentra in Duitsland en Oostenrijk een tiende van de klanten Tsjechisch. Artikelen die vooral worden gekocht zijn: zuivelproducten, speelgoed (o.a.Playmobil), Lego, wintersportartikelen en camera’s.
Op de parkeerplaatsen rond de winkelcentra staat het in het weekend vol met auto’s met Tsjechische kentekens.
Bro n: novinky.cz

28 november 2011  Horrorreis in Tsjechië
Geschokte busreizigers in Tsjechië hebben een chauffeur achter zijn stuur vandaan getrokken, omdat die vreselijk gevaarlijk reed. Tijdens het rijden had hij steeds de deuren geopend en gesloten. Hij was ook tegen vangrails gebotst en kon amper rechtop zitten.
Bij controle door de politie bleek de chauffeur 4,7 promille alcohol in het bloed te hebben: ruim negen maal de hoeveelheid die in Nederland strafbaar is. Eén van de circa 20 passagiers had het stuur overgenomen en het voertuig geparkeerd bij een halte bij de stad As in de omgeving van de Duitse grens, meldden Tsjechische media woensdag.
bron: telefgraaf.nl

15 november 2011   Tsjechische economie loopt terug.
Derde kwartaal steeg met slechts 1,5 procent.
De Tsjechische economie vertraagde het afgelopen kwartaal. Het bruto binnenlands product in het derde kwartaal, volgens voorlopige gegevens CSO, steeg met 1,5 procent tegen 2,2 procent in het tweede kwartaal. Dat wijst op een verzwakking situatie van de binnenlandse economie.
De resultaten zijn slechter dan analisten hadden verwacht. In tegenstelling tot de gegevens uit Duitsland en Frankrijk (met een betere economie) komt dit als een koude douche voor de CR. De economische ontwikkeling in het derde kwartaal is in vergelijking met het tweede kwartaal afgevlakt.
Uit de voorlopige gegevens van statistici blijkt, dat de consumptie door huishoudens is verzwakt, maar de buitenlandse handel compenseert dat nog enigszins. Dat wil zeggen, door de export van auto's . Ondanks de afname van de buitenlandse vraag blijft dit de enige motor van economische groei..
 Andere disciplines, zoals de bouw en de dienstensector lopen terug. De Tsjechische economie is weer kwetsbaar omdat die dus grotendeels drijft op de productie van auto’s.
bron: novinky.cz

16 oktober 2011. Benzine duurder in de Tsjechische Republiek.
Brandstofprijzen in de Tsjechische Republiek gaan weer omhoog. Dat komt door de duurdere olie, maar ook door een groeiende marge voor exploitanten van tankstations. Tijdens de volgende week, zal een liter benzine of diesel aan pompen ongeveer 30 heller duurder worden.
Best-selling Natural 95 zal worden verkocht gemiddeld voor meer dan 35 kronen. Bij sommige stations, met name op de hoofdwegen, kost het nu nog veel meer. Op donderdag, was de gemiddelde prijs, volgens de Natural 95  34,74 CZK, en voor diesel een gemiddelde van 34,40 CZK.
"North Sea Brent prijsverhoging, kost ongeveer 113 dollar, en dat komt al volledig tot uiting in benzine prijzen op de beurs in Rotterdam en een prijsverhoging aan de pomp. Gelukkig, versterkt de kroon ten opzichte van de dollar, en we verwachten in de komende dagen dat de brandstof prijs stijgt met ongeveer 30 heller,  zei Cermak
bron: novinky.cz

10 oktober 2011.  Tsjechische Republiek onderaan in de tweede crisis.
Binnenlandse industrie is vooral gebaseerd op de productie van auto's.

De crisis treft de Tsjechische economie weer zwaarder.
Tsjechische bedrijven  ervaren een verlies van vijf procent van hun orders. Samen met andere Oost-Europese landen, namelijk Letland, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Slovenië en de Tsjechische Republiek is het vooruitzicht dat de crisis een tweede dip zal hebben .
Ook in het westen vertraagt de groei van de economie, maar in de meeste landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is er nog steeds groei. De problemen van de Grieken de Spanjaarden en de Ieren zijn van een andere, grotere, orde.
bron: aktualne.cz

10 oktober 2011.  Ministerie wil dat de rechter vaak huisarrest op te leggen.
Het ministerie van Justitie heeft vorige week onderhandeld met vertegenwoordigers van de regionale rechtbanken, om meer rechters beklaagden te laten veroordelen tot huisarrest, omdat de Tsjechische gevangenissen overvol zijn.
Deskundigen menen dat rechters niet belet worden door bestaande regelgeving om meer alternatieve straffen toe te passen. Nog niet duidelijk is, of er voldoende personeel van de reclassering beschikbaar is om de uitvoering van het huisarrest te controleren.
bron: novinky.cz

19 september 2011  Wenceslas plein in Praag gedurende zes uur autovrij.
Het beroemde Wenceslasplein in Praag was gisteren, zondag 18 september, was van 10.00-16.00 uur gedurende zes uur autovrij. Deze actie is georganiseerd door de stad Praag en een paar inwoners om "het plein tot rust te brengen".
De burgemeester van Praag 1 Oldrich Lomecky heeft de bevolking beloofd dit plein al voor de complete reconstructie in 2014 autoluwer te maken.
Jan Adamek, medeorganisator, die hier al 25 jaar van droomt en lachende Tsjechen op het plein wil zien, sprak van een succes en vertelde, dat niet alleen toeristen maar ook Tsjechen van hun hernieuwde (kortstondige) vrijheid als voetganger, fietser of e-biker genoten.
Vanaf 2014 wordt het Wenceslasplein gereconstrueerd. De bedoeling van architekt Jakub Cigler is om de trottoirs dubbel zo breed te maken en een dubbele bomenrij aan te planten, zodat de boulevard meer de statuur van 1890 krijgt en vergelijkbaar wordt met bijvoorbeeld de Parijse Champs-Elysees.
Bron: tsjechie-forum.com/praguemonitor.com

14 september 2011  Revolutie in boetes. Chauffeurs te kunnen betalen met creditcard.
Chauffeurs in de Tsjechische Republiek kunnen vanaf 1 oktober boetes betalen voor strafbare feiten met een creditcard. De politie heeft alle afdelingen, in totaal 250 verkeerspolitie, met mobiele betaalterminals van CSOB uitgerust, die de aanbesteding won.
"De terminals zullen niet alleen op de snelwegafdelingen, maar ook op regionaal en districtsniveau worden gebruikt,"  aldus Politie presidium woordvoerster Veronika Hodacová.
De politie hield in juni vorig jaar een proefproject voor een jaar, op 17 snelwegstukken. Volgens de woordvoerder wil de politie het uit breiden over de hele CR.
bron: lidocky.cz

13 september 2011  Tsjechië zet in op kernenergie.
Tot 2060 wil Tsjechië  vijf kerncentrales bouwen. Tot nu toe komt ongeveer 30% van de thans benodigde energie uit de twee huidige kerncentrales in Temelín en Dukovany.  De regering wil de kolencentrales sluiten en minder afhankelijk worden van gas en olie uit o.a. Rusland.
Deze ontwikkeling staat lijnrecht tegenover die in Duitsland, waar besloten is met kernenergie te stoppen. Dit land gaat zich meer richten op duurzame energie.
Bron: Hospodárské Noviny

8 september 2011   Tsjechië staat open voor migratievoorstellen Leers.
Tsjechië verwelkomt het initiatief van het Nederlandse kabinet om het thema gezinsmigratie in Europa te agenderen. Dat bleek vanmiddag tijdens de ontmoeting in Praag, tussen minister Leers (Immigratie en Asiel) en de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Kubice in Praag.De Tsjechische minister was vooral positief over het voorstel van Nederland om de Europa-route aan te pakken. Dit voorstel houdt in dat gezinshereniging van EU-burgers met gezinsleden van buiten de EU strenger wordt. Deze buiteneuropese partners van EU-onderdanen moeten dan aan dezelfde regels voldoen als partners van Nederlanders en overige immigranten.
bron: nieuws.be


2 augustus 2011. Petrova bouda (Spindleruv Mlyn) afgebrand in het Reuzengebergte.
Petrova bouda , in de volksmond Petrovka en voor de Duitsers Peterbaude was gevestigd in de centrale Reuzengebergte in het dorp Spindleruv Mlyn Op een hoogte van 1288 meter boven de zeespiegel slechts een paar honderd van de grens met Polen. Het lag aan de rood-gemarkeerde paden van de Tsjechisch-Poolse vriendschap. Petrova bouda was nog samen met de Elbe bouda en Martin woningen het hoogste gebouw in Spindleruv Mlyn. Peter bouda heeft een prachtige geschiedenis met duizenden tevreden gasten.
Uit historische documenten blijkt dat Petroa bouda al in 1811 gebouwd is door Johann Pitterman. Johann Pitterman had geen kinderen, en dus verkocht hij de bouda  in 1844 aan zijn neef Johann Zineckerovi (bekende familie uit het Reuzengebergte) voor de som van 400 staven goud. Oprichter Johann Pitterman bleef komen in bouda en in 1849 stierf hij in de nabijheid in een sneeuwstorm.
Lange tijd was de bouda een trekpleister voor dagjesmensen. In 1900/1901 werd het oude gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met 44 extra kamers. In de periode 1925 – 19 29 werd het gebouw verder uitgebreid tot 64 kamers met honderd bedden. Tijdens de tweede wereldoorlog kwam het in handen van prominente nazi’s. In 1947 werd het pand van de toenmalige Tsjechische eigenaren (Zineckr) onteigend en werd het gebruikt door de communistische partij die er een vakantiecentrum van maakte.
Het pand was thans erg verwaarloosd en brandstichting wordt op dit moment niet uitgesloten.
bron: www.petrovaboda.cz

21 juli 2011  In Liberec zijn 9 mensen geëvacueerd i.v.m. overstromingen.
In Liberec zijn als gevolg van overstromingen, negen mensen geevacueerd.
Vier volwassenen en twee kinderen uit een huis in Višnove, en nog eens drie mensen in Raspenava werden geëvacueerd. Liberec stelde een noodtoestand in na het middaguur op vijf plaatsen, maar het water is nu al het zakken. Tot nu toe is de toestand geen reden om een regionale taskforce bijeen te roepen, het water staat nog steeds in bewoonde gebieden, in kelders en garages, vertelde kapitein Stanislav Eichler (CSA), van de regionale overstromingscommissie aan verslaggevers vandaag in Liberec.
De ergste situatie is in Frýdlant, waar het water een deel van de  Višnove, Frýdlant en Raspenava overstroomde. Daar zijn straten afgezet. Ook in Hradek nad Nisou staan straten blank. Brandweerlieden zijn ingezet om op 23 plaatsen het water te bestrijden met ongeveer 110 vrijwillige en professionele brandweerlieden.
bron:lidovky.cz

5 juli 2011  EHEC-bacterie in Tsjechisch mineraalwater.
De Tsjechische levensmiddeleninspectie heeft de EHEC-bacterie aangetroffen in mineraalwater van het merk 'Aquila Auqalinea', zo melden Tsjechische media. Het met de EHEC-bacterie besmette mineraalwater is op last van de inspectie inmiddels uit de winkels gehaald. De fabrikant gaat nader onderzoek verrichten.
Tijdens een radiointerview verteld Michal Spacil, dat de inspectie een gemuteerde variant van de E.colibacterie tijdens een steekproefcontrole had gevonden.
De EHEC-epidemie heeft inmiddels aan bijna vijftig mensen het leven gekost. Op drie na vielen alle doden in Duitsland. Verder was er een sterfgeval door de bacterie in de Verenigde Staten. Ook in Zweden en in Frankrijk eiste de bacterie een leven. De EU-dienst voor voedselveiligheid, de EFSA, meldde onlangs dat fenegriekzaad uit Egypte verantwoordelijk kan zijn geweest voor de besmettingen.
Bron: gezondheidsnet.nl 

29 juni 2011 Tsjechië heeft minder schoolverlaters dan Nederland.
Het aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland is de afgelopen tien jaar afgenomen. Verliet in 2001 nog vijftien procent van de leerlingen tussen 18 en 25 jaar zonder diploma een onderwijsinstelling, in 2010 was dit percentage gedaald tot tien procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.
Daarmee zit Nederland precies op de EU-norm, maar boven de zelf gestelde doelstelling van acht procent. Nederland verkeert in de middenmoot van Europa wat betreft het aandeel voortijdig schoolverlaters. Slowakije en Tsjechië deden het beter, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland presteren vergelijkbaar met Nederland. In België, Duitsland, Frankrijk en Engeland was het aandeel voortijdig schoolverlaters iets groter. In Spanje, Portugal en Malta verlaten het meeste leerlingen school zonder startkwalificatie.
Ook voor 2020 is de Nederlandse doelstelling opnieuw gesteld op acht procent. De regering wil daarnaast dat tegen die tijd twintig procent van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar een opleiding of een cursus volgt. Dit was ook het streven voor 2010, maar vanaf 2001 is het aandeel stabiel gebleven op zestien procent. De EU-norm voor het zogeheten levenslang leren is 12,5 procent.
Bron: nieuws.nl

29 juni 2011  Duizenden Tsjechen hebben probleem met betalen hypotheek.
Er zijn in toenemende mate ernstige problemen met de aflossing van hypotheken en consumentenkredieten. Hoewel banken geen exacte cijfers over het aantal niet betalende klanten openbaar willen maken, blijkt dat hypotheken een ondraaglijke last voor duizenden mensen die reeds zijn worden. Ook worden de problemen groter door de waardedaling van onroerend goed.  Woningen en appartementen op minder goede locaties worden al onder de prijs verkocht. Na verkoop worden de oude eigenaren nog geconfronteerd met boetes over de niet betaalde termijnen.
Bron: novinky.cz

21 juni 2011  Pasgeboren jongetje in babybox Mladá Boleslav.
ziekenhuis in Mladá Boleslav. Hoewel het kind snel werd gevonden door het ziekenhuispersoneel leed het flink aan Een pasgeboren jongetje werd zondagmorgenvroeg achtergelaten in de ‘Babybox’ behorend tot een onderkoeling. Volgens de artsen van het ziekenhuis zou de moeder ‘armlastig’ geweest moeten zijn omdat het kind gewikkeld was in een vuile handdoek en niet gewassen was na de geboorte.
De baby krijgt alle zorg die het nodig heeft en zal uiteindelijk ter beschikking worden gesteld voor adoptie. Het jongetje is de 49e baby die werd achtergelaten in een babybox sinds de instelling in 2005. Babyboxen hebben nog steeds felle tegenstanders die vinden dat dergelijke faciliteiten het te gemakkelijk maken om een baby ‘zomaar’ op te geven.
Bron: radio.cz

21 juni 2011 Herdenkingsplechtigheid in Lezáky.
Diverse politici, kunstenaars en hoogwaardigheidsbekleders woonden afgelopen zondag een herdenkingsbijeenkomst bij in de kerk van Lezáky, een van de twee Tsjechische dorpen die door de nazi’s met de grond gelijk gemaakt werden als vergelding voor de moord op nazi-gouverneur Reinhard Heydrich. De kinderen van het dorp werden destijds overgebracht naar concentratiekampen of gehuisvest bij Duitse families. Alle 52 volwassen inwoners van Ležáky werden vermoord, het dorp zelf werd volledig vernietigd op 24 juni 1942, twee weken na de destructie van Lidice.
Aanwezig bij de ceremonie was o.a Marie Jerábková, inwoonster van Lezáky en op het moment van de tragische gebeurtenis nog maar anderhalf jaar oud. Zij en haar, een jaar oudere zus, werden gehuisvest in een Duits gezin die de oorlog overleefde. Desondanks heeft Marie Jerábková, volgens haar alles verloren in die periode: haar ouders werden destijds vermoord en daarna verloor ze haar nieuwe Duitse ouders toen ze werd gedwongen terug te keren naar Tsjechie na de oorlog.
Bron: radio.cz 

  17 juni 2011  De kwaliteit van het water in natuurlijke zwembaden in de Tsjechische
                      Republiek en de EU verslechtert.
De kwaliteit van het zwemwater in de natuur in de Europese Unie is vorig jaar in het algemeen verslechterd, deze trend raakt ook de Tsjechische Republiek. Tijdens het afgelopen seizoen was het zwemmen tijdelijk helemaal verboden voor 16 plaatsen in de Republiek, terwijl in 2009 maar acht verboden voor Tsjechische zwemplekken golden. Dit staat in het rapport dat op donderdag wordt gepubliceerd, door de Europese Commissie en het EU Milieuagentschap.
Naast de 16 locaties waar zwemmen verboden was, waren er nog zes, waar het niet mogelijk was door gebrek aan monsters om de waterkwaliteit te beoordelen.
Van de locaties die wel geschikt waren, voldeed slechts een gedeelte (53%)  aan  zowel de verplichte en aanbevolen strengere grenzen voor wat betreft algen en schadelijke stoffen of organismen.
Tsjechische controleurs geven op basis van de regelmatige inspecties aan dat nog steeds de kwaliteit van het water in de Tsjechische natuurlijke zwemplekken over het algemeen goed is. Maar als de warme dagen toenemen, zal de situatie wellicht verslechteren. In het water zullen zich cyanobacteriën ontwikkelen, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor de mensen.
Bron:novinky.cz

6 Juni 2011    Ruzyne Airport is 's werelds beste luchthaven.
Praag National Airport kan zich beroemen op de onderscheiding voor de beste luchthaven ter wereld. De Grant Eagle Award betekent niet dat het de meest comfortabele en aangename terminal in de wereld voor reizigers.
Maar de prijs ging naar het vliegveld voor hun ontwikkeling, en klanttevredenheid, transparantie en gelijke toegang tot alle luchtvaartmaatschappijen.
"Het is een enorme eer voor ons en een grote motivatie voor de toekomst. Ik ben er trots op dat zelfs zo'n klein land als de Tsjechische Republiek een luchthaven, die nu officieel is gerangschikt naast andere klantgerichte, voortdurend verbeterende en technologisch geavanceerde luchthavens van de wereld”’zegt Dvorak .
De IATA deelt de prijs uit elk jaar op basis van aanbevelingen van een onafhankelijk panel van deskundigen. "De prijs van de Eagle Award is een hoge erkenning voor luchthavens, die diensten van het hoogste niveau, efficiëntie en duurzame ontwikkeling te zoeken," zei Assad Kotaite, voorzitter van het panel dat de gunning aan te bevelen.
In de afgelopen jaren, ontvingen deze onderscheiding de luchthavens van Seoul, Genève, Vancouver, Singapore en de luchthaven in San Francisco.
bron: Aktuálne.cz

22 mei 2011   Bijna driekwart van de Tsjechische bevolking is tegen invoering van de Euro.
Volgens een recente peiling uitgevoerd door het bureau SANEP, zijn bijna drie op de vier Tsjechen tegen de invoering van de euro. Ruwweg de helft van de respondenten zelfs zeggen dat ze zouden stemmen tegen toetreding tot de EU vandaag de dag, een grote verschuiving van de uitslag van het referendum in 2003, toen 77 procent van de bevolking van het land voor had gestemd. David Kral, directeur van de Tsjechische denktank Europa, spreekt over het verband tussen de financiële crisis en steeds meer reserves naar de EU, en of hij vond de uitslag van de poll verrassend.
bron: lidovky.cz

16 mei 2011. Unieke WOII-opnamen gevonden op een zolder.
Elk jaar in mei, vinden ceremonies plaats op stads- en dorpspleinen in de Tsjechische Republiek om de verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. Sinds de val van het communisme, heeft zijn bijzondere inspanningen gedaan om de Tsjechen en Slowaken die vochten in de Britse strijdkrachten, en die lange tijd door het communistische regime werden genegeerd. Recent herontdekte opnamen bieden een uniek en zeer sfeervol inzicht in het leven van de Tsjechoslowaakse RAF-piloten.
   Een paar jaar geleden stuitte iemand op het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken op een ruime koffer. Hij bleek meer dan 700 oude grammofoonplaten bevatten. Het was duidelijk uit de etiketten op een aantal van hen, dat de opnamen werden gemaakt in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar niemand was er zeker van wat ze waren. Hoe ze op het ministerie kwamen blijft een mysterie tot op vandaag. Na enige onderhandelingen, werden de opnames, waarvan de meeste zijn in uitstekende staat, overgedragen aan onze eigen archieven hier bij de Tsjechische radio. Onze sound archivaris, Miloslav Turek, is nu bezig met het uitsorteren, en het blijkt dat ze een erg spannend zijn.
Lange tijd werd gedacht dat de oorlogsuitzendingen door de Tsjechoslowaakse regering in ballingschap, onafhankelijk van de eigen Tsjechoslowaakse dienst van de BBC, bijna allemaal verloren waren gegaan, maar het blijkt dat ze bewaard zijn gebleven. Er zijn tal van BBC-opnames, waaronder een aantal fascinerende propaganda-uitzendingen in het Engels over de bijdrage aan de oorlog door de Tsjechen en Slowaken die in de strijdkrachten van Groot-Brittannië meevochten. Op de website van radio.cz zijn fragmenten hiervan te beluisteren.
Bron: radio.cz

30 april 2011  Tsjechische pensioenleeftijd gaat na zeventig jaar.
In het ingediende wetsvoorstel gaat met uit van een verdere verhoging van de pensioenleeftijd. Wie dit jaar 34 jaar oud is gaat op 67jarige leeftijd met pensioen. Wie vandaag 16 jaar is moet doorwerken tot 70 jaar.
Dit is het gevolg van een wijziging van de Wet op de pensioenverzekering, die nu aanhangig is in de TsjechischeTweede Kamer. Als het wordt goedgekeurd, zal het de derde keer sinds 1995 zijn, dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd.
De pensioengerechtigde leeftijd is nu sterk gedifferentieerd naar leeftijd van de verzekerde, en afhankelijk van of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn.
Het amendement wet zal niet van invloed zijn op mensen  geboren in 1955 en ouder. Voor deze mensen zal geen wijziging van de pensioengerechtigde leeftijd ingaan.


Wanneer gaat het pensioen in:
Jaar :              Pensioengerechtigde leeftijd:
  Man   Vrouw, 2 kinderen
Geb,jaar          M    V
1959                64   61 +8 maanden
1965                65   64 +8 maanden
1971                66   66
1977                67   67
1983                68   68
1989                69   69
1995                70   70
2001                71   71
Bron: novinky.cz

27 april 2011   Acht jaar cel voor doodslag tijdens skivakantie Tsjechië.
Twee mannen uit Soesterberg zijn woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dit heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.
De rechtbank achtte de 19-jarige en 21-jarige man schuldig aan medeplegen van doodslag op een andere man waarmee zij op vakantie in Tsjechië waren. De rechtbank sprak het tweetal vrij van moord.
De twee verdachten hebben tijdens de rechtszaak aangegeven zich niets meer te kunnen herinneren van het fatale moment. Op basis van een aantal bewijsmiddelen kwam de rechtbank echter tot de conclusie dat de twee verdachten in het schoenenhok van hun vakantiewoning ruzie moeten hebben gekregen met het latere slachtoffer.
Er ontstond een vechtpartij en het slachtoffer is op enig moment de woning uitgewerkt. Hij was toen al ernstig gewond. Het slachtoffer had verwondingen die kunnen zijn veroorzaakt door een aangetroffen mes en spade. Op het mes en de spade zijn DNA-sporen van zowel het slachtoffer als de 21-jarige verdachte aangetroffen.
De rechtbank achtte de twee schuldig aan medeplegen van doodslag. Dat betekent dat, hoewel niet precies is vastgesteld wie welk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer, de mannen gezamenlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het gebeurde.